Ci którzy pojawili się na Placu Zamkowym w sobotę mieli okazję:
– zobaczyć występy folklorystycznych zespołów: `Bysławskie Frantówki`, kapela Purtki, `Kościerzyna`, kabaret `Trójka` – widowisko `Na swojską nutę`, `Pomorze`
– wziąć udział w warsztatach i pokazach starych i ginących zawodów oraz rzemiosła: garncarstwa, prząśnictwa, powroźnictwa, haftu, rzeźbiarstwa, kiermaszu twórczości ludowej i użytkowej, pokazie interaktywnego gospodarstwa chłopskiego, pokazie przędzenia owczej wełny na kołowrotku, prezentacji wyrabiania masła w kierzance i lepienia pierogów z degustacjami, pokazie pracy zabytkowego traktora i przejażdżkach, borowiackich konkurencjach, degustacji regionalnych potraw w gospodzie borowiackiej i na stoisku KGW.
W Gospodzie Borowiackiej można było zjeść
– kuglunki czyli kluski z kwaszoną kapustą
– jajko sadzone z dukanymi kartoflami ze szpyrką i maślunką
– kurzejki w śmietanie z dukanymi kartoflami
– pierogi z kapustą i grzybami
– pierogi z twarogiem i śmietaną zalewane
– polywka na maślunce
– flyndze czyli placki kartoflane
– pstrąg smażony z krylkami i surówką
– napój miantowy
– arbata
– bonkafe
– szneki
Chętni mogli uczestniczyć w tradycyjnych konkurencjach borowiackich:
– wyścig kulungów
– kulanie balotu słomy
– szukanie gwoździa w stogu siana
– bieg z szuńdami
– wyścig w szlorach
– młocka cepem tradycyjnym
Współfinansowano ze środków Unii Europejskiej w ramach PROW 2007-2013
Europejski Fundusz Rolny na rzecz rozwoju obszarów wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie