Kultura od kuchni, czyli kuźnia talentów i technik kulinarnych.
W programie sztuczki szefów kuchni i doskonalenie technik kulinarnych, ciekawostki, pokazy, przyrządzanie dań i przysmaków.
Bezpłatny cykl obejmował będzie 6 spotkań 1 raz w tygodniu – we wtorki o godz. 17.00-18.30.
Pierwsze zajęcia odbędą się 17.11.2015r.
Zapisy chętnych w TOK. Liczba miejsc ograniczona.
SZCZEGÓŁOWY PROGRAM ZAJĘĆ
1. Podstawowe techniki, Warzywa i owoce.
– rozpoznawanie świeżości owoców niekrajowych
– technika obróbki cieplnej warzyw
– technika krojenia, obierania owoców i warzyw.
– przygotowanie chutney z owoców do dań mięsnych
– guacamole
– prosta sałatka z pomarańczą i prażonym sezamem
2. Jaja i nabiał
– bezpieczeństwo przygotowywanych dań z jaj, czyli podstawy mikrobiologii
– śmietana i śmietanka- co do czego
– napoje mleczne i ich właściwości w życiu codziennym, czyli podstawy żywienia
– omlet idealny
– naleśniki ze szpinakiem, orzechami i serkiem ricotta
– panna cotta
– tian warzywny- masa jajeczna do zapiekania
3. Drób
– podział tuszy drobiowej i jej wykorzystanie w kuchni
– trybowanie kurczaka na galantynę
– luzowanie udek z mięsa
– marynata do skrzydełek
– marynata z jogurtem
– kotlety z udek
– najszybsze danie z kurczaka z warzywami dla całej rodziny
4. Wieprzowina
– podział tuszy – czyli co do czego
– boczek ze śliwką
– polędwiczka duszona z grzybami z domowym taggiatelle
– wieprzowe taco z salsą i guacamole
5. Ryby
-rozpoznawanie świeżości
-patroszenie
-filetowanie
– ryba w cieście piwnym
– pstrąg z masłem koperkowym
– sola z warzywami w papilocie
6. Podstawy cukiernictwa i dekorowania tortów
– masa cukrowa (lukier plastyczny)
– krem maślany
– sztuka dekorowania tortów i innych wypieków masą cukrową
– ciasto kruche na tartę cytrynową